2020 is nu al in veel opzichten een ‘specialleke’. Het begon in februari met de stormen Ciara en Dennis die voor veel schade zorgden. De zachte winter en de ‘warme’ maand februari zorgden ervoor dat de natuur sneller in gang schoot dan normaal. De eerste mooie bloesems stonden al vlug in bloei. Mensen genieten van al het mooie van moeder natuur, maar is iedereen daar wel altijd zo blij mee?
Naast het mooie aspect van het vroege voorjaar, zit er ook een venijnig kantje aan. Vorst kan fataal zijn voor onze fruitbomen en onze wijngaard waardoor de knopjes (zoals in de nacht van 14 op 15 april) of de kleine druiventrosjes (zoals vorige week, 11 tot 15 mei) beschadigd kunnen worden. Het resultaat? Een bruin/bevroren knopje of druiventrosje en een teleurgestelde wijnbouwer!
Als er sprake is van vorst, zoals vorige week (11 tot 15 mei), proberen we onze wijnstokken te beschermen door vuurpotten aan te steken. De vuurpotten zetten we de dag voordien uit in onze wijngaard. ’s Nachts zetten we dan op geregelde tijdstippen onze wekker om het weerbericht en de temperatuur van ons weerstation te bekijken. Wanneer de temperatuur het vriespunt nadert, is het belangrijk om snel te werk te gaan om ervoor te zorgen dat al onze vuurpotten zo snel mogelijk warmte afgeven aan de fragiele wijnstokken. Ook dit is teamwork en doen we als familie samen. Wanneer de temperatuur weer boven 0°C is, doven we het vuur. Hoelang we de vuurpotten moeten laten branden hangt af van de temperatuur en kan van nacht tot nacht verschillen.
Daarna is het bang afwachten: hebben de vuurpotten hun werk gedaan? Is er schade en indien ja, hoeveel? Na verschillende nachten vorst gehad te hebben, één nacht in april en verschillende nachten in mei (Ijsheiligen!), merken wij toch veel schade op onze lager gelegen percelen (hoger gelegen percelen zijn beter beschermd omdat de kou altijd naar het laagste punt van een perceel gaat). Het is voorlopig afwachten hoe de druivenstokken hier de komende maanden op gaan reageren. Het is mogelijk dat er nieuwe scheuten ontstaan op de ‘aflegger’, waar dan nieuwe druiventrossen op kunnen groeien. Binnen enkele maanden zullen we zien of dit ook effectief gebeurd is of niet.
Vorige week was heel uniek in de Belgische wijnbouwgeschiedenis. In theorie kan nachtvorst plaatsvinden tot de Ijsheiligen zijn gepasseerd (15 mei). Sinds de start van ons wijndomein in 2015 zijn er jaren met geen of beperkte grondvorst geweest, niets abnormaal dus. 2020 is dit jammer genoeg wel. Een jaar met zoveel nachtvorst komt gelukkig niet vaak voor. Laat ons hopen dat we er nu voor de komende jaren even vanaf zijn. Laat ons positief blijven en klinken op de mooie temperaturen van deze week, nu mag het zonnig en warm mag zijn met af en toe wat regen 😉, schol!