Over ons

Ons verhaal

Wijndomein Gloire de Duras is gelegen in het hart van Haspengouw, namelijk in Sint-Truiden. In 2015 startte het wijnavontuur van Peter en zijn gezin. In datzelfde jaar werden de eerste wijnstokken van Chardonnay, Pinot Gris en Auxerrois aangeplant in Wilderen (Sint-Truiden). In de twee daaropvolgende jaren volgde opnieuw een uitbreiding met onder andere de aanplant van Riesling in de tuin van het Kasteel van Duras, gelegen op slechts enkele honderden meters van het wijndomein.

Uniek aan deze aanplant is dat dit perceel een clos is (ommuurde wijngaard). Er is hier sprake van een microklimaat. Dit houdt in dat er een hogere temperatuur wordt gemeten dan in een niet-ommuurd perceel.

Om de wijnstokken te onderhouden, kan Peter terugvallen op zijn ervaring als fruitteler. In de wijnkelder laat hij zich begeleiden door oenoloog Hans Van Nyen.

 

Samen met zijn echtgenote Hilde en drie kinderen wilt Peter van Gloire de Duras iets mooi maken.

GLOIRE DE DURAS

De betekenis van de naam ‘Gloire de Duras’ is tweeledig. Voor de eerste betekenis keren we terug in de tijd, meer bepaald naar de middeleeuwen. In deze periode was het dorp Wilderen, waar het wijndomein gelegen is, een heerlijkheid van Duras. Een heerlijkheid is een oude bestuursvorm waarbij de inwoners van die heerlijkheid onder het gezag stonden van de leenheer. Wanneer we heerlijkheid vertalen, komen we uit op ‘gloire’. Aangezien de wijngaarden zowel in Wilderen als in Duras liggen, kozen we de naam ‘Gloire de Duras’.
De tweede betekenis duidt op het feit dat wij ernaar streven om heerlijke wijnen te maken.

“Wanneer we heerlijkheid vertalen, komen we uit op 'gloire'. Aangezien de wijngaarden zowel in Wilderen als in Duras liggen, kozen
we de naam 'Gloire de Duras'. “

Peter Nijskens

Schrijf je in voor onze

Nieuwsbrief