Over ons

Ons verhaal

Wijndomein Gloire de Duras is gelegen in het hart van Haspengouw, namelijk in Wilderen (Sint-Truiden). Ikzelf, Peter Nijskens, ben naast wijnbouwer ook fulltime fruitteler. Wijndomein Gloire de Duras is een echt familieproject. Samen met mijn vrouw Hilde en drie kinderen (Laura, Gert-Jan en Isaline) proberen we iets mooi te maken van ons wijndomein.

BETEKENIS GLOIRE DE DURAS

De betekenis van de naam ‘Gloire de Duras’ is tweeledig. Voor de eerste betekenis keren we terug in de tijd, meer bepaald naar de middeleeuwen. In deze periode was het dorp Wilderen (bij Sint-Truiden), waar het wijndomein gelegen is, een heerlijkheid van Duras. Een heerlijkheid is een oude bestuursvorm waarbij de inwoners van die heerlijkheid onder het gezag stonden van de leenheer. Wanneer we heerlijkheid vertalen, komen we uit op ‘gloire’. Aangezien de wijngaarden zowel in Wilderen als in Duras liggen, kozen we de naam ‘Gloire de Duras’. De tweede betekenis duidt op het feit dat wij ernaar streven om heerlijke wijnen te maken.

 

"In de middeleeuwen was het dorp Wilderen een heerlijkheid van Duras. Wanneer we heerlijkheid vertalen, komen we uit op ‘gloire’. Aangezien de wijngaarden zowel in Wilderen als in Duras liggen, kozen we de naam ‘Gloire de Duras’."

Peter Nijskens

In het hart
van Haspengouw

Ons wijndomein beschikt enkel over witte en mousserende wijnen. In 2015 gebeurde de eerste aanplant van de druiven Chardonnay, Pinot Gris en Auxerrois. Deze druiven werden in 2016 voor het eerste geoogst. In 2017 volgde een aanplant van Riesling. Één van de percelen waar Riesling geplant is, ligt in de oude moestuin van het Kasteel van Duras. Uniek aan deze aanplant is dat dit een clos is (een ommuurde wijngaard). Er is hier sprake van een microklimaat. In 2019 breidden we opnieuw uit met een aanplant van Pinot Gris en Auxerrois.

Deze laatste is gelegen rondom het degustatiepaviljoen van ons Haspengouwse wijndomein. Momenteel beschikken we over 7 hectare druiven of zo’n 28 000 druivenstokken.

Onze wijngaarden zijn gelegen in Haspengouw, meer bepaald in Wilderen en Duras (Sint-Truiden). Een gedeelte van de wijngaarden ligt in Halle-Booienhoven (Vlaams-Brabant).

"Wijndomein Gloire de Duras is een echt familieproject. Samen met mijn vrouw Hilde en drie kinderen (Laura, Gert-Jan en Isaline) proberen we iets mooi te maken van ons wijndomein."

Peter Nijskens