In de pers

5 mogelijke wijnfouten

05.05.2019

Jammer genoeg kom je soms wijnfouten tegen maar hoe komt dat precies en hoe kan je dit oplossen? Lees snel verder en ontdek de vijf belangrijkste wijnfouten.

Kurk

Een eerst mogelijke fout bij wijnen, is een kurksmaak. De slechte kurksmaak is meestal het gevolg van de TCA-bacterie die uit de kurk zelf komt. Het kan ook te maken hebben met flessen die onvoldoende of foutief gereinigd zijn. Een fles wijn met schroefdop kan dus ook een kurksmaak hebben.

Kurk

Hoe kan je kurksmaak herkennen?

Je kan deze fout herkennen aan de ‘muffe’ geur van de wijn. De geur van de kurk wordt ook wel eens vergeleken met natte hond. De fruitaroma’s zijn niet meer waar te nemen aangezien de kurkgeur de mooie aroma’s overstijgt. Als je twijfelt of er sprake is van kurkgeur of niet, kan je de wijn een tiental minuten in het glas laten. De kurkgeur zal alleen maar sterker worden door het contact met de lucht.

Wijn te warm bewaren 

Een ander mogelijk probleem is wanneer de wijn te warm bewaard wordt. Dit kan nefast zijn voor de wijn. Hierdoor is het mogelijk dat er een tweede gisting plaatsvindt. Wanneer dit gebeurt kan de wijn niet meer gedronken worden. Witte wijnen bewaar je best op een koele, rond de 10 à 12°C, en donkere plaats. Daarnaast is het ook belangrijk om deze constant op dezelfde temperatuur te bewaren. De wijn af en toe verplaatsen met een verschil van temperatuur is dus geen goed idee.

Wijn te warm schenken

Wanneer de wijn te warm geschonken wordt, zal de wijn natuurlijk niet volledig tot zijn recht komen qua smaken. Daarnaast zullen de fruitige aroma’s minder waar te nemen zijn en komt vooral de alcohol naar boven.

Oxidatie

Wanneer er te veel zuurstof bij de wijn komt, gaat deze oxideren. Dit gebeurt vooral bij oudere wijnen. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een kurk die begonnen is met lekken en zo lucht doorlaat.

Hoe kan je oxidatie herkennen?

Witte wijnen die geoxideerd zijn, hebben een diep gele/bruinachtig kleur. De wijn ruikt dan ook helemaal niet aangenaam. Geoxideerde wijn kan jammer genoeg niet meer gedronken worden.

Reductie

Ten slotte kan er nog reductie voorkomen bij wijnen. Dit is het tegenovergestelde van oxidatie. Reductie betekent dus dat de wijn hermetisch is afgesloten van de lucht. Zoals hierboven vermeld spreekt men van oxidatie bij een teveel aan zuurstof. Toch moeten witte wijnen in beperkte mate in contact komen met zuurstof.

Hoe kan je reductie herkennen en oplossen?

Reductie kan je herkennen aan de slechte geur van de wijn. De geur wordt vaak omschreven als “het putteke”. De wijn ruikt dan ook vaak naar rotte eieren. Wanneer er sprake is van reductie in het vat, kan je de wijn overhevelen naar een “tussenvat” om de wijn daarna opnieuw in het eerste vat te bewaren. Door het overhevelen naar het “tussenvat” komt de wijn in contact met de lucht. Er kan ook reductie zijn in de fles. Dan kan het helpen om de wijn te karafferen. Zo komt de wijn opnieuw in contact met de lucht. Na wat geduld kan het zijn dat de reductie verdwenen is.

 

Hopelijk kom je deze wijnfouten niet tegen maar als dat toch het geval zou zijn, weet je wat je ermee kan doen!

Instagram

NOG MEER
PLUKVERS NIEUWS?

Heb je onze Instagram pagina al gevonden?
Volg ons en blijf steeds op de hoogte van de laatste nieuwtjes.
Klik hier!