In de pers

7 stappen om je favoriete fles wijn op de correcte manier te openen

08.03.2019

Een flesje wijn met vrienden drinken is altijd gezellig maar hoe open je nu op de juiste manier je favoriete fles Haspengouwse wijn?

Met de zeven stappen hieronder lukt het jou vast en zeker!

Eerst en vooral is het belangrijk dat de wijn de juiste temperatuur heeft. Voor frisse witte wijnen zoals onze Chardonnay-Auxerrois, is een temperatuur van 10°C ideaal. Voor wat vollere wijnen zoals onze Chardonnay Barrique mag de temperatuur wat hoger liggen, namelijk rond 12°C. Naargelang je eigen voorkeur en het seizoen, kan je ervoor kiezen om de witte wijn al dan niet frisser te bewaren.

Hoe open je nu precies een fles wijn?
  1. Net zoals de sommeliers in restaurants dat doen, is het belangrijk om de wijn eerst te presenteren aan de proever. Hierbij moet je het etiket van de fles goed tonen. De appellatie, producent en wijnjaar moeten zeker vermeld worden bij de presentatie van de wijn.
  2. Hierna mag je beginnen met de fles te openen. Je kan de fles op een bordje of servet plaatsen om zo de capsule open te snijden met het mesje van de kurkentrekker. Hierbij snij je eerst de bovenkant van de capsule af om deze vervolgens te verwijderen. Wanneer dit gebeurd is, mag je de hals reinigen met een tweede servet.
  3. Dan volgt het belangrijkste deel. Je neemt de kurkentrekker en plaatst de spiraal in het midden van de kurk. Wanneer je deze goed hebt geplaatst, mag je de spiraal indraaien. Let erop dat je recht naar beneden draait en niet schuin. Daarna mag je met de hefboomarm de kurk langzaam uit de fles trekken. Wanneer je op het einde de kurk uit de fles trekt, mag er slechts een klein ‘zuchtje’ te horen zijn. Hierna moet je aan de kurk ruiken of er geen sprake is van een kurkgeur. Wanneer dit niet het geval is, mag je de kurk op een bordje bij de fles leggen. Indien de kurk toch muf zou ruiken, mag de wijn niet geschonken worden.

    Flessenopener fles wijn                   

  4. Ook na stap 3 maak je de hals proper met een servet.
  5. Om er zeker van te zijn dat je een kwalitatieve wijn schenkt, moet je de wijn zelf eerst voorproeven. Wanneer de wijn goed bevonden wordt, laat je de gastheer proeven.
  6. Wanneer de gastheer de wijn goedkeurt, mag je de andere tafelgenoten de wijn inschenken, te beginnen bij de dames en te eindigen bij de voorproever.
  7. Ten slotte neem je het bordje met kurk weg en kan je beginnen aan het leukste deel: een gezellige avond onder vrienden met een flesje Haspengouwse wijn erbij!

 

Geniet ervan!

 

 

Instagram

NOG MEER
PLUKVERS NIEUWS?

Heb je onze Instagram pagina al gevonden?
Volg ons en blijf steeds op de hoogte van de laatste nieuwtjes.
Klik hier!