In de pers

Eerste Limburgse ‘chateauwijn’ in Duras

02.05.2017

Kasteeldomein heeft eigen wijngaard van drie hectare

Gloire de Duras heet de nieuwe wijngaard op het gelijknamige kasteeldomein. Het was fruitboer Peter Nijskens uit Sint-Truiden die recent het voorstel kreeg om iets met de gronden van de orangerie te doen aan het kasteeldomein van Duras. Een hectare grond waar al 20 jaar niets meer mee was gebeurd. “Een kans die ik niet kon laten liggen”, vertelt de 53-jarige Nijskens die nog maar twee jaar geleden met wijndruiven begon. “Eigenlijk ben ik al heel mijn leven met appel- en fruitbomen bezig. Maar ik merk dat de wijnbouw in ons land enorm groeit en potentieel heeft. Twee jaar geleden plantte ik elders al twee hectare Chardonnay en Pinot Gris, maar dit is nog exclusiever”, vertelt hij. In het geval van Duras spreekt men over een clos: een wijngaard tussen hoge kasteelmuren in. “Die eeuwenoude muren hier zijn 4,5 meter hoog. Doordat de druiven als het ware ‘ingesloten’ zitten tussen die muren, krijg je een microbiotoop. De temperatuur kan hier feller stijgen, en de warmte blijft ook langer hangen.”

Officieel mag Nijskens niet over chateauwijn spreken ondanks dat de wijngaard het op een kasteeldomein ligt. “De graaf die hier woont, verhuurt het domein, en ziet het plan helemaal zitten. Maar om het om te dopen tot een chateauwijn zag hij niet zitten. Dit gegeven is nochtans uniek in ons land. De wijnbouw heeft al langer zijn weg gevonden in Limburg, maar met de Rieslingdruif hier op dit uniek stukje grond, hoop ik een exclusieve wijn te verkrijgen.” Nijskens liet de druiven overkomen uit Luxemburg. Of investeren in 3 hectare geen zware gok is, antwoordt hij lachend. “Sommigen verklaren mij voor gek ja. Maar samen met mijn dochters, en eigenlijk het hele gezin geloven we hierin. De vraag naar Riesling is groeiend. En met appelen kan je ook tegenslag hebben. Door het recente vriesweer van de afgelopen weken is wellicht 80 procent van de voorziene appeloogst verloren. Met de boycot met appelen naar Rusland hebben we die terugslag ook enorm gevoeld.”

Deze zomer nog wil Nijskens zijn bouwvergunning te pakken krijgen om meteen te kunnen starten met de wijnproductie. “Het verschil met appelen en peren is dat je ze plukt, verkoopt en geen idee hebt waar ze terecht komen”, verduidelijkt dochter Laura. “Maar met wijndruiven heb je alles in eigen handen. Van het plukken, tot het produceren van de wijn. Bij elk onderdeel van het proces zijn we betrokken.”

Bron: HLN – dinsdag 2 mei 2017
https://www.hln.be/in-de-buurt/sint-truiden/eerste-limburgse-chateauwijn-in-duras~a89c8323/

Instagram

NOG MEER
PLUKVERS NIEUWS?

Heb je onze Instagram pagina al gevonden?
Volg ons en blijf steeds op de hoogte van de laatste nieuwtjes.
Klik hier!