In de pers

Eerste wijn uit kasteeltuin Duras

27.08.2019

Clos d’Opleeuw van Peter Colemont is niet langer de enige ommuurde wijngaard in Limburg. Ook Gloire de Duras heeft een zogenaamde clos, in de vroegere moestuin van het kasteel heeft fruitteler Peter Nijskens in 2017 wijnstokken aangeplant. De eerste riesling uit die ommuurde tuin is nu op de markt.

De Limburgse wijndomeinen schieten als paddenstoelen uit de grond. Eén van de nieuwe domeinen is Gloire de Duras in Sint-Truiden. Peter Nijskens stak in 2015 zijn eerste wijnstokken in de grond, en intussen heeft hij al 6,5 ha aangeplant met riesling, chardonnay, auxerrois en pinot gris. Daarmee is Gloire de Duras nu al een van de grotere wijndomeinen in Limburg.

“Eigenlijk ben ik een fruitteler”, steekt Peter Nijskens (56) van wal. “Door de crisis in de fruitsector zie ik de toekomst van appelen en peren somber in. Ik ben nog wel fruitteler, maar eerlijk gezegd, het is tegen mijn goesting. Ik werk veel liever in de wijngaard. Niet tegen mijn vrouw zeggen, maar ik ben verliefd op die druiven.”

Vooraleer Peter de stap naar de wijnbouw zette, ging hij te rade bij Karel Henkens van wijndomein Aldeneyck in Maaseik. “Ook Karel was een fruitteler. Op een bepaald moment heeft hij de keuze voor wijn gemaakt. Met succes. Aldeneyck is uitgegroeid tot een van de beste wijndomeinen in België. Maar Karel heeft me ook gezegd: ‘Als je rijk wil worden, moet je het niet doen’.”

In 2015 plantte Nijskens zijn eerste 1,25 ha, daarna volgden nieuwe aanplanten in 2016 en 2017. In totaal goed voor 6,5 ha, waarvan momenteel 5 ha in productie is. De wijngaarden liggen in Wilderen, waar ook zijn fruitbedrijf is gevestigd, en aan het kasteel van Duras. “Kasteelheer Ghilain de Liedekerke zocht een nieuwe bestemming voor zijn moestuin, een ommuurd perceel van 80 are”, vertelt Peter. “Een gedroomde locatie voor een wijngaard.”

De onderhandelingen met de kasteelheer werden in 2017 afgerond met een huurovereenkomst voor 27 jaar. Een ommuurde wijngaard – een ‘clos’ in het Frans – waar een microklimaat in ontstaat. De warmte blijft er wat langer hangen zodat de druiven makkelijker rijp worden. In Frankrijk worden enkele exclusieve wijnen gemaakt binnen de muren van een clos.

Zilveren medailles

Zijn ervaring als fruitteler helpt Peter Nijskens bij het werk in de wijngaard en het produceren van gezonde druiven. Voor het maken van de wijn wordt de bekende oenoloog Hans Van Nyen ingeschakeld. Met de kwaliteit van de wijnen zit het wel goed. Met een atypische blend van chardonnay en auxerrois behaalde Gloire de Duras al twee zilveren medailles op het jaarlijkse concours voor de beste Belgische wijn.

“Nu komt de volgende uitdaging: de verkoop. In het begin is iedereen nieuwsgierig en willen ze die wijn uit eigen streek wel eens proeven”, weet Peter Nijskens. “De oogst van 2018 was goed voor 18.500 flessen. En dat wordt elk jaar wat meer. Maar voorlopig gaat het goed en krijg ik heel veel lovende reacties.”

Gloire de Duras maakt acht verschillende wijnen. De goedkoopste kost 13 euro. Voor de duurste (de riesling uit de clos) betaal je 25 euro.

 

Bron: Het Belang van Limburg – zaterdag 24 en zondag 25 augustus 2019
https://www.hbvl.be/cnt/dmf20190824_04573794/eerste-wijn-uit-kasteeltuin-duras

Instagram

NOG MEER
PLUKVERS NIEUWS?

Heb je onze Instagram pagina al gevonden?
Volg ons en blijf steeds op de hoogte van de laatste nieuwtjes.
Klik hier!