In de pers

Nieuwe aanplant

02.06.2019

Half mei hebben wij een nieuwe aanplant gedaan van Auxerrois en Pinot Gris. In dit artikel willen wij jullie graag iets meer vertellen over hoe zo’n aanplant precies in zijn werk gaat.

Eerst en vooral geven we graag nog wat meer uitleg over onze keuze van de druivenrassen. Wij kozen voor een extra aanplant van Auxerrois aangezien wij met deze druif reeds twee jaar een succesvolle blend hebben gemaakt met Chardonnay. Met onze Chardonnay-Auxerrois 2016 en 2017 wonnen wij reeds een zilveren medaille op de wedstrijd “Beste Belgische wijn”. De Auxerrois hebben wij laten planten aan onze wijnloods en degustatiepaviljoen. Vanuit ons degustatiepaviljoen heb je een mooi zicht op de wijngaard. Daarnaast hebben we voor Pinot Gris gekozen omdat wij hier nog niet zoveel van hadden aangeplant. Momenteel bestaat ons wijndomein uit de druivenrassen Chardonnay, Auxerrois, Pinot Gris en Riesling. Dit samen is 6,5 hectare of zo’n 25 000 druivenstokken.

Druiven

Voor de aanplant gaan er nog enkele werken vooraf om de grond voor te bereiden. Zo wordt de grond eerst bewerkt met een diepwoeler, dan geakkerd en ten slotte fijn gemaakt. Hierna kan de aanplant gebeuren. Deze vindt meestal plaats in de maand mei omdat het vorstgevaar dan voor het grootste deel geweken is. Veel wijnbouwers laten een plantmachine komen om de druivenstokken machinaal te planten. De aanplant gebeurt door drie personen, namelijk: één persoon die de tractor bestuurt en twee personen die achteraan op de machine zitten. De ene persoon legt de druivenstok op een ronddraaiend tandwiel. De andere persoon plaatst het ijzeren paaltje. Al de druivenstokken worden mooi in één rechte lijn geplant met behulp van een gps. De firma kan zeker 10 000 druivenstokken op één dag planten.

Achteraf kan je best even kijken of er overal een druivenstok geplaatst is. Het kan soms zijn dat de tractor even te snel ging en er dus geen druivenstok geplant werd. Controleren is dus de boodschap 😉

Zo, nu hebben jullie weer wat kennis opgedaan. Als je zelf wijndruiven wil planten heb je dus nog een klein jaar om belangrijke keuzes te maken. Succes!

Instagram

NOG MEER
PLUKVERS NIEUWS?

Heb je onze Instagram pagina al gevonden?
Volg ons en blijf steeds op de hoogte van de laatste nieuwtjes.
Klik hier!