In de pers

Op bezoek bij wijndomein Gloire de Duras in Wilderen

26.06.2021

Het kan verkeren. Peter Nijskens (58) is opgegroeid tussen de appelen en de peren. En hij mag dan wel talen gestudeerd hebben, een kantoorjob zag hij niet zitten, dus zette hij het fruitteeltbedrijf van zijn vader verder. “Tot ik besefte dat het altijd iets is met die appelen en peren. Een slechte oogst, een belabberde prijs, concurrentie vanuit Polen of de boycot van Rusland …”. Peter schoolde zich om tot wijnbouwer en in 2015 gingen de eerste stokken de grond in.

Hoe het begon

“Opgelet, ik ben nog altijd fruitteler, hoor. Nog zo’n tien hectare peren en zes hectare appelen, maar die worden met de tijd gerooid om plaats te maken voor wijnranken. Want ik wil echt niet dat mijn kinderen de fruitteelt verderzetten. Omdat de toekomst onzeker is. Ik geloof veel meer in wijn.”

Gloire de Duras is een familieproject waarbij zijn echtgenote en drie kinderen betrokken zijn. “De naam heeft niks met de gelijknamige Franse wijnstreek te maken. Duras is een deelgemeente van Sint-Truiden en daar ligt mijn beste wijngaard. Een clos, lees: volledig ommuurd, die ik huur van een graaf. Wilderen was dan weer een heerlijkheid tijdens de middeleeuwen. De vertaling hiervan is gloire. En
daarmee bedoelen we: lekker. Het vat mijn visie perfect samen: proberen lekkere wijn te maken met druiven die voornamelijk afkomstig zijn van Duras.” Peter is niet de eerste die met een ommuurde wijngaard uitpakt. “Ik heb die gezien bij Peter Colemont van Clos d’Opleeuw en het zette mij aan het denken. Daarom heb ik ook riesling aangeplant en geen chardonnay. Ik wou geen kopie zijn, maar uitpakken met een andere variëteit, zeg maar mijn lievelingsdruif. Je lacht wanneer ik zeg dat hier een microklimaat heerst? Ik neem je graag mee naar mijn wijngaard en je zult meteen merken dat het 5 graden warmer is binnen de muren.”

Gloire de Duras vandaag

Vandaag telt Gloire de Duras zeven hectare wijngaarden. Peter volgde de cursus wijnbouwer bij Syntra en hij leerde oenoloog Hans Van Nyen kennen. “Als fruitteler weet ik best hoe ik druiven moet telen. Enkel het wijnmaken moest ik onder de knie krijgen. Weet je, ik voel mij net als een verliefde puber als ik op mijn tractor zit en mijn druiven bewonder. Ik wou zelfs dat ik geen appelen of peren meer had.” De aanplant bestaat uit riesling, chardonnay, pinot gris en auxerrois. Uitsluitend Franse variëteiten, uitsluitend wit en één schuimwijn. “Omdat rode wijn maken meer werk vraagt en ik heb al zo weinig tijd. Misschien doe ik dat later wel, als de kinderen meestappen in het verhaal. De zoon en de jongste dochter steken vandaag al meer dan een handje toe.” Als het van Peter afhing, kwamen er snel nog drie hectare bij. “Maar ik ben niet alleen, we beslissen als familie. En ja mijn echtgenote houdt mij met de voetjes op de grond. Gezond groeien is haar devies en ze heeft gelijk. Maar toch, tien hectare moet best kunnen …”

Aan interesse voor de Gloire de Duraswijnen ontbreekt het niet. “We krijgen steeds meer bezoekers over de vloer en onze wijnen vinden nu ook hun weg naar de handel en restaurants. Onze eerste schuimwijn was in een mum van tijd uitverkocht. Wanneer alle wijngaarden productief zullen zijn, hoop ik 30 à 35.000 flessen per jaar te maken. Maar vergis je niet, het blijft zwoegen. Hoe vaak ik niet moet zeggen dat ik geen wijn van appelen maak maar van druiven! En sommige consumenten zijn nog altijd sceptisch. Maar geef ons een kans en wat tijd, we komen er wel. Daar draagt elke Belgische wijnbouwer zijn steentje toe bij.”

De favoriet

Riesling Clos de Duras 2019

Peter: “Ik ben een echte rieslingfan. Omdat er niks mooier is dan die subtiele balans tussen dat tikkeltje zoet (20 gram restsuiker) en de zuren. Riesling mag al een paar jaartjes op de teller hebben. Pas dan ontplooit hij zich maximaal. Aroma’s van steenfruit, kruiden en acaciahoning, gevuld in de mond en mineraalfris in finale.”
25 euro

Praktisch

Het domein bezoeken kan op afspraak, vanaf zes personen. Reken op anderhalf tot twee uur voor de rondleiding in de wijngaard met aansluitend een proeverij. De prijzen zijn afhankelijk van het aantal wijnen dat je wenst te proeven: 2 wijnen (11 euro p.p.), 3 wijnen (13 euro p.p.) of 4 wijnen (15 euro p.p.). Wie op zoek is naar een unieke locatie voor een bedrijfsevent of privéproeverij kan terecht in de gloednieuwe wijnloods en degustatiepaviljoen. Aan te stippen: op 18, 20 en 21 juli zijn er de wijnfeesten met inbegrip van een bezoek aan de ommuurde wijngaard. De wijnen zijn ook verkrijgbaar bij Vinetiq in Puurs en Les Caves de Bordeaux in Knokke. Lekker tafelen kan in Gastrobar 3 Sense (Wilderen), Het Hooghuys (Wilderen) of ’t Grevenhuis (Borgloon). In de drie restaurants staan de wijnen van Gloire de Duras op de kaart.

 

Bron: Het Nieuwsblad – zaterdag 26 juni, zondag 27 juni 2021
Tekst: Alain Bloeykens

Instagram

NOG MEER
PLUKVERS NIEUWS?

Heb je onze Instagram pagina al gevonden?
Volg ons en blijf steeds op de hoogte van de laatste nieuwtjes.
Klik hier!