In de pers

Op de radio

02.05.2017

De 5 meter hoge muren rond de kasteeltuin zorgen er voor dat de temperatuur er net iets hoger ligt. En daarvan wil fruitteler Peter Nijskens gebruik maken. De rieslingdruif wordt in ons klimaat niet makkelijk rijp en komt in België daarom bijna niet voor. In dit microklimaat moet het wel lukken. De stokken die nu aangeplant zijn, zullen over 3 jaar al druiven opleveren. Maar de eerste jaren zal de wijn nog niet van optimale kwaliteit zijn, dat komt pas met de jaren.

Druiven in plaats van appels en peren
Peter Nijskens hoopt zijn toekomst te verzekeren door de aanplanting van de wijnranken. Want Riesling is een erg gegeerde druif die een goede droge wijn oplevert, volgens hem. Hij schakelt gedeeltelijk over van appels en peren naar druiven. Vooral in appels geloof ik niet meer in. De vorst, de boycot, elke jaar is er wel iets dat niet mee zit. Met deze aanplanting hoop ik mijn kinderen een duwtje in de rug te geven.

Groentetuin werd niet meer gebruikt
Vroeger werd de tuin gebruikt als moestuin voor de familie de Liedekerke. De 80 are voorzag de familie in het kasteel een jaar lang van groenten en aardappelen. En ook in de buitenverblijven in Brussel en omstreken kregen familieleden groenten uit die tuin aangeleverd. De wintermaanden werden overbrugd door kweek in de orangerie, die aan het einde van de tuin ligt. Maar dat gebouw werd 30 jaar geleden omgebouwd tot woning. De groentetuin werd stilaan niet meer gebruikt. Nu is de tuin volgens graaf Ghislain de Liedekerke te groot, vraagt te veel werk en kost te veel. Ik koop tegenwoordig zoals iedereen mijn groenten in de supermarkt!

Bron: Radio 2 – dinsdag 2 mei 2017

Instagram

NOG MEER
PLUKVERS NIEUWS?

Heb je onze Instagram pagina al gevonden?
Volg ons en blijf steeds op de hoogte van de laatste nieuwtjes.
Klik hier!