Over riesling bestaan veel vooroordelen. Sommigen vinden het te zuur, anderen associëren het met zoete wijn. Het toont aan hoe veelzijdig riesling kan zijn. Oenologen noemen het de meest nobele witte druif ter wereld. Maar voor de modale wijnliefhebber blijft riesling een moeilijk verhaal. Dat weet ook Peter Nijskens van wijndomein Gloire de Duras (Sint-Truiden). Toch heeft hij geen spijt dat hij naast chardonnay en pinot gris ook riesling heeft aangeplant. “Hiermee kan ik me onderscheiden van andere wijnbouwers. Iedereen heeft chardonnay. Maar het klopt dat ik meer moeite moet doen om riesling aan de man te brengen. Eerst zeggen ze: ‘Dat is niks voor mij’. Maar als ik hen kan overtuigen om te proeven, dan vinden ze het toch lekker.”
Naast de genoemde medaillewinnaars maken trouwens ook wijndomein Thilesna in Dilsen-Stokkem en De Steinberg in Bree mooie rieslings.
Fruitteler
Peter Nijskens is van origine een fruitteler. In 2015 heeft hij het roer omgegooid, appelbomen gerooid en druivenstokken in de grond gestoken. Vandaag telt Gloire de Duras 7 ha wijngaarden. Die liggen in Wilderen, naast de nieuwe wijnmakerij, en aan het kasteel van Duras. In de vroegere moestuin van het kasteel staat nu riesling. Het gaat om een ommuurd perceel van 80 are, een zogenaamde clos. Een droomlocatie voor elke wijnbouwer.
“Het klopt dat ik meer moeite moet doen om riesling aan de man te brengen. Tot ik hen overtuigd heb om te proeven” – Peter Nijskens van wijndomein Gloire de Duras
Zijn ervaring als fruitteler helpt Peter bij het produceren van gezonde druiven. Veel wijnbouwers hebben na de natte zomer van 2021 een mindere oogst. Dat is zeker niet zo bij Gloire de Duras. “We hebben nooit zoveel druiven gehad”, zegt Peter. Hij verwacht circa 30.000 flessen wijn te maken. Een uitdaging voor dochter Isaline, zij neemt de marketing voor haar rekening: “Gelukkig is corona zo goed als voorbij. Nu kunnen we mensen weer laten proeven. En dan twijfel ik er niet aan dat we al onze flessen kwijt gaan geraken. Ja, ook onze riesling.”
Geproefd: Riesling Cuvée Classique 2019
Wijndomein Gloire de Duras maakt vier verschillende rieslings: de Cuvée Speciale (met een tikje restzoet), de Cuvée Classique (de medaillewinnaar), Clos de Duras (met druiven uit de ommuurde tuin van het kasteel) en de Cuvée Quarante (een zoete dessertwijn). Wij proefden de Classique 2019 en zijn niet verbaasd dat de jury van het concours van de beste Belgische wijn deze droge riesling beloonde met een gouden medaille. Dit is zoals een riesling hoort te zijn: ondanks de laat geoogste druiven toch bijzonder fris, complex, mooi in balans, mondvullend en met een lange afdronk. Aroma’s van perzik, honing en exotisch fruit. Naast al de genoemde kwaliteiten heeft deze riesling ook een groot bewaarpotentieel. In tegenstelling tot de meeste witte wijnen, die je best jong kan drinken, wordt een riesling beter met de jaren.
Lekker bij? Allerhande visgerechten, pittige Aziatische schotels en zachte romige kazen.
Prijs? 18 euro (op het domein).
Te koop? Wijndomein Gloire de Duras in Wilderen (Sint-Truiden) of Lekker Limburgs in Hasselt.