In de pers

Termen in de wijnwereld

14.04.2019

Wijn proeven is altijd leuk maar wat betekenen al die termen die je tegenkomt op onze etiketten, website enzovoort? We hebben de belangrijkste woorden hieronder kort en bondig uitgelegd. Lees zeker verder en ontdek zo de basisbegrippen!

 

Afdronk: De afdronk van een wijn is hetzelfde als de nasmaak. Hoe langer je de smaak van de wijn proeft na het slikken, hoe kwalitatiever de wijn is.

Appellatie: Een appellatie is enerzijds de afbakening van de geografische herkomst van de druiven en anderzijds een kwalificatie waaraan de wijnbouwer moet voldoen. De kwalificatie gaat over soort druiven, oogstrendement, …

Barrique: Een ander woord voor barrique is houten vat. Witte wijn kan rijpen op inox vaten of op houten vaten. Zo hebben wij bijvoorbeeld een Chardonnay Barrique. Een wijn die gerijpt is op houten vaten is meestal iets krachtiger en meer geschikt voor bij een maaltijd.

Barrique

 

Blend: Wanneer twee of meer druivenrassen samengevoegd worden tot één wijn is er sprake van een blend. Zo hebben wij een blend gemaakt van de druiven Chardonnay en Auxerrois, met als resultaat onze Chardonnay-Auxerrois. Een ander woord voor een blend is “assemblage”.

Clos: Dit is een ommuurde wijngaard. Door de hoge muren is er sprake van een microklimaat, wat betekent dat het binnen de muren iets warmer is. Een clos is vrij uniek in België. Wij hebben een clos in het Kasteel van Duras. Hier hebben wij Riesling aangeplant. Deze is verkrijgbaar in de zomer van 2019.

Decanteren: Decanteren is het overschenken van de wijn in een glazen karaf. Dit gebeurt om het eventuele bezinksel in de fles wijn achter te laten. Decanteren wordt meestal bij oude wijnen gedaan.

Karafferen: Karafferen is, in tegenstelling van wat veel mensen denken, niet hetzelfde als decanteren. Ook bij karafferen wordt de wijn overgeschonken in een glazen karaf. Hierbij verschilt het doel. Bij karafferen komt de wijn in contact met de lucht zodat de wijn zich meer kan openstellen. Dit gebeurt meestal bij jonge wijnen.

Malolactische gisting/fermentatie: Dit is een proces waarbij appelzuren (malo: crispy zuren zoals appel) omgezet worden naar melkzuren (lactisch: zachte zuren zoals yoghurt, melk). Deze gisting kan weken tot maanden duren.

Méthode traditionnelle: Dit is een methode om tot champagne of mousserende wijnen te komen. De eerste gisting van mousserende wijnen gebeurt op dezelfde manier als bij stille wijnen, namelijk in inox of houten vaten. Bij mousserende wijnen vindt er nog een tweede gisting plaats. Deze gisting gebeurt in de fles waardoor de bubbels ontstaan.

Oenoloog: Een oenoloog is iemand die gespecialiseerd is in de wijnbouwtechnische wetenschap. Hij adviseert wijnbouwers op vlak van het telen van de druiven en de vinificatie.

Overhevelen: Wanneer de wijn in vaten zit, zal al het bezinksel onderaan de vaten samenkomen. Om ervoor te zorgen dat dit niet in onze Haspengouwse wijnen terechtkomt, is het noodzakelijk om enkele keren de wijn over te hevelen. Dit wil zeggen dat de wijn van het ene vat naar het andere vat wordt gepompt.

Refractometer: Dit is een klein toestel om het suikergehalte van de druiven te meten. Om dit te meten wordt er een kleine hoeveelheid druivensap geperst en op de refractometer gelegd. Je kan het suikergehalte dan aflezen. Het suikergehalte bepaalt wanneer de druiven geplukt kunnen worden.

Restsuiker: Restsuiker is het aantal gram suiker dat aanwezig is in wijn wanneer deze gebotteld is. Bepaalde wijnen behouden een kleine hoeveelheid restsuiker voor een zachtere smaak. Een droge, strakke wijn heeft bijna geen restsuiker.

Sulfiet: Sulfiet is een verzamelnaam voor verschillende soorten zwavel. Als wijnbouwers voegen wij de minimale hoeveelheid sulfiet toe aan onze Haspengouwse wijnen om deze te beschermen tegen oxidatie. Als je vaak hoofdpijn hebt van wijn, is de kans groot dat dit ligt aan de hoge hoeveelheid sulfiet.

Terroir: De terroir is een zeer breed begrip. Het zijn alle factoren die het karakter van een wijn bepalen. Zo is het klimaat, hoogte van de aanplant en de helling belangrijk. De grondsoort is ook een belangrijk aspect. Onze Haspengouwse wijnen zijn geplant in een (lichte) leem ondergrond.

Walsen: Walsen betekent dat je gaat draaien met je wijn in het glas. Na het walsen komen er meer aroma’s vrij. Het walsen is belangrijk bij het proeven van de wijn en om aromagroepen te ruiken.

 

Zo, met deze begrippen uit de wijnwereld, weet je al heel wat meer voor tijdens je volgende wijndegustatie of rondleiding. Graag gedaan 😉

 

 

Instagram

NOG MEER
PLUKVERS NIEUWS?

Heb je onze Instagram pagina al gevonden?
Volg ons en blijf steeds op de hoogte van de laatste nieuwtjes.
Klik hier!