Sinds 2015 maakt Peter met zijn vrouw en hun drie kinderen prijswinnende wijnen op hun domein Gloire de Duras. Hier vind je Chardonnay, Pinot Gris en Riesling uit het hart van Haspengouw en uit het hart van de familie Nijskens.
Eén voor allen, allen voor wijn
De passie voor fruit kweken zit Peter Nijskens van wijndomein Gloire de Duras in het bloed. Veertig jaar geleden stapte hij in het fruitbedrijf van zijn ouders. Het waren gouden jaren. Hard werk en kwaliteitsvolle appelen en peren brachten goed op. Maar het wispelturige weer en de overwoekerende concurrentie uit Oost-Europa deden hem uiteindelijk toch nog een andere weg opgaan. De kiem werd gelegd tijdens een rondleiding bij Clos d’Opleeuw. “Wijndruiven, dat is iets voor u! zei mijn omgeving”, vertelt Peter. “Aanvankelijk zag ik het echt niet zitten om op mijn leeftijd nog aan iets nieuws te beginnen. Maar het zaadje was geplant en na een goed familiegesprek waagden we samen de sprong.”
Wijnen is een werkwoord
Peter startte een opleiding aan Syntra, oudste dochter Laura ging in de leer bij een Franse wijnboer. Er volgde een periode van hard werken, veel studeren en vaak denken “waar zijn we aan begonnen”. Gelukkig kon Peter terugvallen op zijn uitstekende kennis van fruitteelt, de steun van zijn gezin en de begeleiding van oenoloog Hans Van Nyen. “Het is die combinatie die Gloire de Duras zo sterk maakt,” zegt Peter. “Zonder hen zou ik niet weten hoe ik het zou doen.” “We vullen elkaar goed aan”, beaamt jongste dochter Isaline, “ieder heeft zijn eigen vakgebied en is daar helemaal in thuis.” Peter kijkt trots naar zijn dochter: “Isaline is van alles op de hoogte. Ze doet ontzettend veel, eigenlijk te veel op dit moment. En ze legt de lat heel hoog, in alles wat ze doet.” Die sterke familieband is hier heel erg voelbaar. Alles wordt samen besproken en beslist.
Laura woont aan de kust, Gert-Jan in Luik, Isaline in Borgloon. Samenkomen is dus niet altijd vanzelfsprekend. Daarom houden ze geregeld online familievergaderingen. “In bepaalde zaken laat ik hen volledig vrij, over andere dingen heb ik dan weer een hele duidelijke mening. We zijn met vijf, het is meestal vier tegen één. Je kan al raden wie er alleen staat (lacht). We discussiëren veel, maar kunnen niet zonder elkaar.”
Riesling lieveling
Wat maakt een goede wijn? “Met goei druiven is je wijn al voor twee derde geslaagd”, zegt Peter. Daarnaast is ook de grond waar de ranken op groeien bepalend voor de smaak. “Iedere terroir heeft zijn eigenschappen. Haspengouw heeft een bijzonder vruchtbare leembodem, perfect voor wijnbouw. De rijping bepaalt het suikergehalte en is dus cruciaal voor een mooie balans tussen zuur en zoet.” Aan de druivenstokken van domein Gloire de Duras hangen riesling, chardonnay, pinot gris en auxerrois druiven.
Met Clos d’Opleeuw als voorbeeld kweekt Peter ook riesling druiven in een clos die hij huurt van de graaf van het kasteel van Duras. De metershoge muren rond de wijngaard houden de warmte vast, waardoor de temperatuur er tot vijf graden hoger is. Eén van de moeilijkheden van wijnbouwen is de druif rijp genoeg krijgen zodat je voldoende suikers hebt. Daartoe doet de warmte binnen de muren perfect zijn werk. “Ik mag trots zeggen dat ik de beste Riesling uit een Clos van België heb, want er is er maar één!” lacht Peter. Noem riesling gerust zijn lievelingsdruif. De wijn wordt nog vaak onterecht bestempeld als te zoet of te zuur, terwijl een goede Riesling net perfect in balans is. “Door dat vooroordeel kost het meer moeite om Riesling aan de man te brengen”, zegt Peter. “Tot ik hen overtuig om te proeven, dan haal ik mijn gelijk.”
Als eindproduct verkiest Peter wijn boven appelen en peren. “Ik heb mijn hart verloren aan fruit telen, maar wijn gaat een stap verder. Je steekt zoveel passie in je product om er daarna nog iets mooier van te maken. Appelen en peren zijn een bulkproduct geworden, wijn vraagt liefde. En wanneer ik met de tractor tussen de wijnranken rij, dan ben ik helemaal verliefd.”
Net als bij het telen van de druiven speelt het weer een belangrijke factor bij het proeven van de wijn, weet Isaline. “In de zomer geniet ik het meest van de Chardonnay-Auxerrois, een volmaakt zuurtje als aperitief op het terras. Ook de Clos de Duras smaakt bijzonder goed met de stijgende temperaturen. Op koude dagen of bij een hartelijke warme maaltijd zijn de Chardonnay of Chardonnay Barrique dan weer een uitstekende keuze.” Onze tip: kom vooral zelf proeven tijdens het Wijnweekend op donderdag 21, zaterdag 23 en zondag 24 juli!
Familiebubbel
In 2020 werd het aanbod uitgebreid met een mousserende wijn. “Eigenlijk totaal onbedoeld”, zegt Peter. “Het was heel vochtig tijdens de pluk in september 2017 waardoor de druiven sneller begonnen te rotten. Hans heeft toen geadviseerd om in te grijpen, anders zouden er geen druiven meer overblijven.” Voor stille wijn heb je veel suikers en dus rijpe druiven nodig voor het alcoholgehalte. ‘Schuimwijn vraagt net meer zuren, dus ga je de druiven vroeger plukken. Om de oogst te redden, werden de vochtigste trossen geplukt, de slechte druiven verwijderd en de druiven meteen geperst. Die persing heeft een jaar op inox vaten gegist en kreeg daarna een tweede gisting op fles. “Hoe langer je de fles horizontaal laat liggen, sur lattes zoals ze zeggen, hoe beter de wijn wordt. De Cuvée I is genoemd naar Isaline en heeft twee jaar sur lattes gelegen. Cuvée GJ, naar onze zoon Gert-Jan, lag tweeëneenhalf jaar op fles, Cuvée L, voor Laura, drie jaar. De volgende mousserende wijn wordt Cuvée Victoire, genoemd naar onze eerste kleindochter.”
Correct geprijsd
Missen doet Peter zijn dagen als fruitteler niet. “We hebben de sprong gewaagd en ik ben daar ontzettend blij om”, zegt hij. “Wijnbouw neemt veel meer tijd in beslag. Naast het telen, plukken en persen zijn er ook de rondleidingen en proeverijen. Mensen ontvangen vraagt tijd, maar die maak ik daar graag voor vrij. De Belgische wijnmarkt is enorm aan het groeien en we zijn fier op het aandeel dat we daarin hebben. Het doet enorm veel deugd wanneer we horen dat mensen onze wijn ergens hebben gedronken en ervan genoten hebben.” Het zaadje dat in 2015 werd geplant, is uitgegroeid tot een succes. Afgelopen jaar werden de Pinot Gris 2020, de Pinot Gris Barrique 2020 en de Riesling Cuvée Classique 2019 bekroond met een gouden medaille op de wedstrijd van Beste Belgische Wijn. Een veelbelovende prelude. Peter: “Naarmate de wijnplant groeit, neemt het aantal druiven af maar verhoogt de concentratie van de vruchten en zijn de smaken meer in balans. Zo krijgen de wijnen meer complexiteit en diepgang.” Met andere woorden: Hoe ouder de druivenstokken, hoe beter de druiven. Wij zijn alvast benieuwd!
Geniet jij ook graag van een heerlijk glaasje wijn uit Limburg? Kom eens langs bij Gloire de Duras en proef puur vakmanschap van eigen bodem!