In de pers

Wijnproeven voor beginners

24.03.2019

Om professioneel wijn te proeven moet je vier stappen doorlopen, namelijk het waarnemen, het ruiken, het proeven en de conclusie. Let op dat je je glas wijn vasthoudt aan de steel, zo niet zal je de wijn verwarmen met je handen.

Stap 1: Het oog

In de eerste stap hou je je glas wijn schuin tegen een witte achtergrond. Zo kan je gemakkelijk de kleur en intensiteit van de wijn bekijken. Door de kleur van de wijn te bekijken, krijg je wat meer informatie over de wijn. Zo kan een strogele kleur in witte wijn wijzen op een oudere millésime, het druivenras of het gebruik van houten vaten in plaats van inox vaten. Onze Chardonnay Barrique heeft bijvoorbeeld een iets donkerdere kleur dan onze Chardonnay-Auxerrois doordat deze wijn een opvoeding kreeg op houten vaten (barrique).

Witte wijn kijken

Stap 2: De neus

Bij de volgende stap mag je aan de wijn ruiken. Hierbij mag je nog niet onmiddellijk beginnen te walsen maar probeer je te ontdekken welke eerste aroma’s naar voren komen. Hierna doe je dit nogmaals maar ga je de wijn in het glas ronddraaien (walsen). Zo komen er meer aroma’s vrij en is het makkelijker om de complexere geuren te ontdekken.

Probeer de geuren onder te brengen in aromagroepen zoals bijvoorbeeld fruit, bloemen, kruiden enzovoort. Zo ruik je bij onze Pinot Gris vooral geuren van fruit en bloemen zoals peer, nectarine, acacia en vlier. Om de verschillende aroma’s uit de wijn te onderscheiden, is het belangrijk om in je dagelijks leven alert te zijn voor de verschillende geuren. Koop fruit, bloemen, kruiden, enzovoort en oefen je reukzin!

 

Witte wijn walsen

 

Stap 3: De mond

Ten slotte ga je de wijn proeven. Hierbij moet je de smaken proberen te identificeren. Hoe doe je dat best? Neem een slok en vorm een ‘pruimmondje’. Met de wijn in je mond probeer je om wat lucht op te zuigen. Hierdoor wals je met de wijn in je mond. De bedoeling hiervan is om het volledige karakter van de wijn te ontdekken. Zo zal je een zoete wijn vooral vooraan op de tong proeven. Van een witte wijn met iets meer zuren zoals onze Auxerrois loopt het water je in de mond door de speekselvorming. Bij rode wijnen wordt er ook gesproken over de tannines in de wijn. Bij een hoog tanninegehalte zal je een droge mond krijgen.

Stap 4: Conclusie

Na het proeven zal je kunnen bepalen of je een lichtere of net een krachtigere wijn aan het drinken bent. Zo kan je van onze Pinot Gris besluiten dat het een frisse, elegante wijn en zeer aromatische witte wijn is met noties van peer, nectarine, acacia en vlier.

Veel succes!

Instagram

NOG MEER
PLUKVERS NIEUWS?

Heb je onze Instagram pagina al gevonden?
Volg ons en blijf steeds op de hoogte van de laatste nieuwtjes.
Klik hier!